1. CATARACTA

- Ce este cataracta ?

Cataracta este o afectare a transparenței cristalinului. Cristalinul este o lentila naturală situata în interiorul ochiului cu rol în acomodație (vederea de aproape) și în focalizarea imaginii pe retină. Fiind o lentilă vie poate fi afecat în diferite situații patologice cum ar fi traumatisme, inflamații oculare, boli metabolice generale, tratamente prelungite cu corticosteroizi sau sufera fenomene de îmbătrânire asemeni altor țesuturi ale organismului (ex. albirea părului, petele de pe piele) acest tip de cataractă fiind cel mai frecvent.

- Cum realizăm că avem cataracta ?

Pacientul remarcă o scădere lentă și progresivă a vederii sub forma unei încețoșări și se adresează medicului oftalmolog în speranța unei prescripții de ochelari, iar acesta stabilește diagnosticul. Alteori pacientul poate avea cataractă bilaterală dar asimetrică, folosește ochiul mai puțin afectat și acoperind întâmplător acest ochi realizează deficitul vizual al ochiului cu deficit funcțional mai sever, afirmând că vederea acetui ochi a scăzut de câteva zile.

Cataracta poate afecta vederea în moduri diferite în funcție de tipul de cataractă:

-când este afectat nucleul cristalinian cataracta determină apariția unei miopii. Aceasta se manifestă prin creșterea vederii de aproape (pacientul citește fără ochelari). Miopia cataractei nucleare are un caracter tranzitoriu și poate ajunge până la -12 -14 D.

-în cazul opacităților subcapsulare posterioare poate surveni o fotosensibilitate (o scădere a vederii în prezența unor surse luminoase) cu dificultăți la condus noaptea.

-cataractele intumescente sau asociate cu fakoliza (cele neglijate în care cristalinul se lichefiază) pot determina creșteri ale presiunii oculare cu dureri oculare asociate cu ochi rosu. Acestea constituie urgențe oculare cu rezultate functionale mai mult sau mai puțin apropiate de operația unei cataracte "normale ".

- Care este tratamentul cataractei ?

Tratamentul cataractei este chirurgical.

- în ce constă operația de cataractă ?

Operația de cataractă constă în extracția conținutului sacului cristalinian, cu păstrarea unei porțiuni din capsula acestuia ce va servi ca suport cristalinului artificial. Sacul cristalinian este transparent în majoritatea cazurilor. Rareori în cataractele vechi acesta este fibrozat sau prezintă calcifieri. Cu toate acestea el se va păstra ca suport al cristalinului artificial (pseudofak) urmând ca după o luna postoperator să se abordeze cu laserul YAG.

Cristalinul este o lentilă a cărei extracție întreagă ar necesita o incizie de 12 mm. De aceea astăzi se practică fakoemulsificarea acestuia - lichefierea sa cu ultrasunete și aspirarea acestor mase lichefiate printr-o incizie sub 2 mm.

Astăzi cataracta se poate opera prin incizii de 1,6 mm, aceasta cu ajutorul unor dispozitive modernizate de la an la an care controlează presiunea în ochi și fluidele de sute de ori pe secundă astfel încât structurile oculare foarte fragile sa nu fie afectate în timp ce un "picamer ultrasonic" -facoemulsificatorul lichefiază un nucleu cristalinian uneori de o duritate foarte mare.

După extracția conținutului cristalinian se va implanta în sacul rezidual un cristalin artificial care va trebui să fie pliabil pentru a putea fi introdus prin aceeași incizie mică. Astăzi chirurgii operează cataracta prin incizii atât de mici încat tehnologia cristalinelor ține greu pasul - noi scoatem cristalinul prin 1,5 mm dar avem pseudofak care să poată fi introdus lejer prin asemenea incizie.

Operația de cataractă se poate efectua în condiții de ambulator cu anestezie locală sau numai cu anestezie topică (picături).

- Amânarea operației de cataractă poate avea consecințe nedorite ?

Da. Este posibil să survină o creștere a volumului cristalinian cu apariția unui glaucom acut secundar, cu ochi roșu dureros.

Uneori pacientul amână tratamentul chirurgical până în faze avansate ale cataractei. Nucleul cristalinian se densifică dar în același timp zonula - un sistem fibrilar ca spițele unei roți care ancorează cristalinul, devine tot mai slaba și chirurgul este pus în situația fizică de a folosi o energie ulrasonică mare pentru a lichefia un nucleu dur. Uneori această energie depășeste rezistența zonulei și pot surveni incidente nedorite cum ar fi ruperea acesteia și luxarea în vitros a cristalinului. În aceste situații se va efectua o chirurgie vitreană, de preferat de către un specialist în chirurgie vitreo - retiniană iar cristalinul artificial va fi suturat la scleră.

- Cum alegem cristalinul artificial ?

Cristalinul artificial are parametri care nu pot fi aleși și parametri opționali.

Parametrul care nu poate fi opțional (cu excepția situației în care pacientul dorește o anumită refracție postoperatorie) este valoarea în dioptrii a cristalinului. Acesta se calculează în urma unei BIOMETRII OCULARE care va lua în calcul razele corneei și axul sagital al ochiului și va folosi anumiți algoritmi de calcul. Ochiul uman nu este o sferă, de aceea, cu toate progresele tehnice, pot surveni mici erori mai ales în cazurile unor ochi cu miopii mari sau hipermetropii sau cand între axul ochiului și razele corneei nu există concordanțe. Ca o mică analogie valoarea dioptrică a cristalinului este analoagă numarului corect de la pantof, iar tipul de cristalin ar corespunde modelului și confortului.

Parametrii opționali ai cristalinului pliabil:

1. Gradul de pliere cel mai mare MI 60.

2. Filtrul pentru albastru (lumina albastră se consideră a fi nocivă pentru maculă).

3. Cristalin pliabil asferic (în cazul unor descentrări prin contracția sacului nu este afectată vederea sau când pupila este în midriază).

4. Cristalin multifocal - permite vederea la distanța și la aproape.

5. Cristalin pseudoacomodativ - permite vederea la distanța și realizează o mică acomodație.

- După operația de cataractă poate surveni o altă cataractă ?

Nu este o veritabilă cataractă ci o opacifiere a sacului cristalinian - structura vie care încearcă o refacere a cristalinului. Se manifestă prin scăderea vederii la un interval de luni - ani de la operația de cataractă. Se poate opera în cateva secunde prin discizie cu laser Yag.

- Ce este cataracta congenitală ?

Opacifierea cristalinului la naștere sau în primii ani de viață.

- Când se operează cataracta congenitală ?

Dacă este unilaterală de urgență, dacă este bilaterală până în luna a treia înainte de apariția nistagmusului cât mai precoce permite o anestezie generală.

Cele mai frecvente întrebări

WWW.OFTACLINIC.COM

DOMENII:

1. CATARACTA

2. GLAUCOMUL

3. OCHIUL USCAT

4. DEGERESCENȚA MACULARĂ